Olaszliszka és Miskolc

Dr. Czina Zsuzsanna

Dr. Hornyák Csaba

Perfekt-Dent Kft.
Perfekt-Dent Kft. - Dr. Czina Zsuzsanna fog- és szájbetegségek szakorvosa, Olaszliszkai fogorvosi rendelő -

Fogtömés

Az ezüstamalgám fogtömésről
Gyermekkorban a legajánlottabb rágó fogaknál, hiszen már gyárilag, kapszulákban, higany és ezüstreszelék előírt keverékét automata gép keveri, elegyíti, s ennek köszönhetően a higany, mint nehéz fém minden atomja lekötött s nem oldódik ki. A gyermekek nem képesek a fogorvosnál hosszú ideig nyitva tartani a szájukat, és nehezen viselik a tartós fogorvosi kezelést. A nyáltól sem lehet biztonságosan a fogüreget elizolálni, kiszárítani a fogfúrást követően mielőtt a fogtömést behelyezi a fogorvos, emiatt választjuk az amalgámtömést gyerekeknél. Ez az anyag kevésbé zsugorodik.

UV fényre kötődő / fehér/ tömés:
Esztétikus, fogszínű. Számtalan színárnyalatban és minőségben elérhető, forradalmi tömési eljárás. Különböző helyen, és méretben, metsző-rágófogakban nagy biztonságban alkalmazható eljárás, és nagyon esztétikus. Jelentősen szuvasodott, letört fogak (sportbaleset) esetén élethű formában, színben észrevehetetlenül lehet helyreállítani a fogakat elkerülve a fogak lecsiszolását, és azt követő koronázását. Az emberekkel született esztétikai igényesség kényszerítette ki a tudósokból sok-sok kísérlet révén ezt a csodálatos fogkezelési eljárást.

Fögtömés
Nagyon fontos tisztába lenni a fogtömés anyagainak tulajdonságaival, hiszen, ha a fogtömés anyaga zsugorodik, alattomosan megbetegszik a fog és újra kell tömni a fogorvosnak. Meg kell magyaráznunk, hogy a fogtömések kisebb-, nagyobb mértékű zsugorodása idővel másodlagos, nehezen észrevehető fogszuvasodást okoznak, és emiatt a fogtömést ki kell cserélni. Minden fogtömés kicserélése, foganyag veszteség. Ez a tény adja meg a választ, hogy fokozottabb felelősséggel tartozunk, éppen ezért mérlegelünk a megfelelő fogtömő-anyag megválasztásában.

Gyökértömés
Esetenként a fogbetegség gyökérkezelést és az azt követő gyökértömést teszi szükségessé. Ez a fogmegtartás alappillére abban az esetben, amikor a fogideg betegszik meg. Sokan félnek ettől a fogkezeléstől, de a felkészült, lelkiismeretes, korszerű eszközökkel, anyagokkal, technológiával rendelkező fogorvosaink, röntgen kontrollal, fájdalommentesen 100%-ig megtisztitják a gyökeret. Lehetővé teszik akár a jelentősen letört fogak, foggyökerek, megtartását. Fogpótlási szempontból nagy értékű munkát végeznek a fogorvosaink és a fogtechnikai laboratóriumunkban dolgozó fogtechnikusaink. Nem húzzák ki a letört fogakat, azaz foggyökereket, hanem megmentik úgy, hogy kikezelik s így kisebb költséggel rövidebb időn belül rehabilitálódik a páciens. A gyökértömött gyökeret un. csapos műcsonkkal való felépítésével tesszük alkalmassá koronázásra vagy ragasztott fogpótlás egyik pillérfogaként válik hasznossá.